De truck in de media

Eindhovense scholieren:

Gastles van Nobelprijswinnaar natuurkunde

Op vrijdagochtend 12 april kregen scholieren van het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven een bijzondere gastles in de wetenschapstruck van de Rijksuniversiteit Groningen. Professor Anne L’Huillier, één van de winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde kwam hun vertellen over haar werk. 

Nobelprijs Natuurkunde 2023

L’Huillier kreeg in 2023, samen met collega’s Pierre Agostini en Ferenz Krausz, de Nobelprijs natuurkunde. Hun onderzoek richt zich op extreem korte lichtpulsen, in de orde van attoseconden oftewel 10−18 van een seconde. Met deze supersnelle lichtflitsen “kijken” de wetenschappers naar elektronen binnen in atomen en moleculen en maken ze zichtbaar wat daarin gebeurt. Toekomstige toepassingen liggen op het terrein van materiaalonderzoek en medische diagnose.

De RUG wetenschapstruck is al bijna 20 jaar op pad om leerlingen te fascineren voor techniek en wetenschap. ‘De gastles van professor L’Huillier past hier prima bij. Het is toch fantastisch dat onze scholieren haar ontmoeten en door haar geïnspireerd raken’, aldus docent natuurkunde Eelco Verkuil van het Lorentz Casimir. ‘De keuze voor ons heeft natuurlijk ook een reden: Lorentz was in 1902 de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar natuurkunde.’

Als partner van de Jouw Energie van Morgen-truck wil RWE jongeren enthousiast maken over de energietransitie
Hoe krijg je scholieren enthousiast over wetenschap, techniek en de energietransitie? De wetenschapstruck van de RUG-Faculteit Science and Engineering is sinds 2005 op pad om dat te bereiken. RWE is per 1 januari 2024 partner van de truck, want een belangrijk onderdeel van het OranjeWind Knowledge programma is zorgdragen voor voldoende geschoold personeel, nu en in de toekomst.

Jouw Energie van Morgen-truck Waar komt onze elektriciteit vandaan in 2030? Hoe verwarmen we onze huizen in 2040? 

Rijden er nog auto’s in 2050? De antwoorden op deze vragen zijn helemaal niet vanzelfsprekend. 
De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging.
De Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, Gasunie en per 1 januari ook RWE, dagen jongeren uit om mee te denken over bruikbare oplossingen voor de energie van morgen. Dit gebeurt in en rond de Jouw Energie van Morgen-truck, waarmee langs middelbare scholen wordt gereisd om met jongeren de toekomst te verkennen. Samen met het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) wordt ook een lesprogramma over het thema Kunstmatige Intelligentie aangeboden.

Wetenschap en energie
De Jouw Energie van Morgen truck biedt een les- en practicum-programma met thema’s die nauw aansluiten bij vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie, wiskunde, sterrenkunde, informatica en kunstmatige intelligentie.

Bijvoorbeeld: maak je eigen zonnecel en doe mee aan de competitie om de hoogste opbrengst. Bouw een efficiënte windmolen. Reken mee aan scenario’s voor jouw energie van morgen.
Als partner van de truck wil RWE zorgen voor voldoende geschoold personeel voor de energietransitie. Dit is een van de pijlers van het OranjeWind Knowledge programma. Met het partnership deelt RWE ook zijn expertise op het gebied van energie opwekken als input voor het lesmateriaal.

Meer weten over OranjeWind: https://benelux.rwe.com/locaties-en-projecten/oranjewind-windpark-op-zee/

De truck in de media

Bij de start van de Rug Discovery op 28 september 2005 in het Nieuwsblad van het Noorden. 

Na de 1000-ste rit op 22 november 2013 in het Dagblad van het Noorden.

‘Het heelal, ontdek het zelf’. Ter gelegenheid van de opening van het Jaar van de Sterrekunde reisde de truck af naar Parijs. 

Jaarlijks ‘doet’ de truck ook een korte tournee door Duitsland

Bijzonder Jouw Energie van Morgen-moment rond 1.500-ste rit
Uit ons archief: de Jouw Energie van Morgen nieuwsbrief, gemaakt tijdens het feestje vanwege de 1.000-ste rit. Voor iedereen die benieuwd is naar hoe het allemaal begon en groeide. Klik op de afbeelding rechts en je kunt nog eens door de Jouw Energie van Morgen-geschiedenis scrollen.

Drentse Girls-day

 

 

Ieder jaar is de Jouw Energie van Morgen truck present bij de Drentse Girlsday. Samen met de NAM en het Drents Museum zorgen we voor een energiek programma voor jonge meiden uit Drenthe. Van energie maken in de oertijd tot energie in de toekomst? Wat zijn de beste scenario’s? Is het toch de zon, wind op zee, je auto als energie-opslag of op naar de waterstof-economie? Scenario’s van nu voor de vrouwen van de toekomst, ook techniek!

foto’s John Welling

Dagblad van het Noorden over experimenteren met kracht uit kristallen tijdens het Zpannend Zernike-weekeinde van 2017.

Nacht der Wissenschaft in het Duitse Eckenförde, september 2017.

Als de planeet Mercurius voor de zon langsdraait en je zit toevallig bij Theo Jurriens in de truck… Opgetekend door de Schager Courant.

Ook op de Trongårdskolen in het Deense Lynby enthousiasme voor zonnecellen bouwen.