De truck in de media

Truck-teamlid vertelt:

‘Zo laat je zien dat natuurkunde ontzettend leuk is’

 

‘Vlugge vingers van de leerlingen in lab- jassen grijpen naar de föhn op het midden van de tafel terwijl nieuwsgierige neuzen aan alle spannende potjes ruiken.’ Truck-teamlid en sterrenkundestudent Willeke Mulder liet leerlingen van middelbare scholen in de truck zien hoe je met hibiscusthee, titaniumdioxide en een glasplaatje een zonnecel bouwt. In een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde blikt ze terug. (Klik op de foto om het hele artikel te lezen).

Hooggeleerd bezoek voor leerlingen CBS de Rietzee

Hooggeleerd bezoek voor de leerlingen van meester Mark van groep 7 van de CBS de Rietzee op dinsdag 11 juni. Ze startten niet zoals gewoonlijk in de Reitdiepwijk maar kregen les in de wetenschapstruck van de RUG op de nabijgelegen Zernike Campus. De leerlingen bouwden in de truck een zogenaamde Grätzel zonnecel. En dat onder toezicht van de Zwitserse professor Michael Grätzel, ja en dat is geen toeval. De Zwitser is de uitvinder van dit type zonnecel, afgekeken van de fotosynthese in de natuur. Grätzel was in Groningen vanwege een wetenschappelijk congres over nieuwe materialen voor zonnecellen.

Leerzame natuur- en scheikunde
Grätzel is een levende legende, de Cruyff onder de zonnecel wetenschappers in de wereld. Zijn publicatielijst is bijna oneindig lang, hij heeft veel prijzen en eredoctoraten ontvangen en heeft in 1991 de zogenoemde Grätzel cel ontdekt: energie uit zonlicht dankzij het gebruik van natuurlijke kleurstoffen, gebaseerd op de fotosynthese.

Kijk voor meer informatie en een fotoreportage ook op deze pagina.

Na meer dan 1.500 schoolbezoeken met sciencetruck

Speciale Jouw Energie-gastles van minister Eric Wiebes

Was dat even een verrassing voor de leerlingen van de 4VWO klas van het Augustinuscollege te Groningen. Dachten ze een leuke les over het bouwen van zonnecellen te gaan volgen in de Jouw Energie van Morgen truck, stond ineens minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat voor hun neus. Hij was op 11 februari in Groningen om met Theo Jurriens van de Jouw Energie van Morgen Truck te vieren dat er in 14 jaar meer dan 1.500 bezoeken aan scholen in binnen- en buitenland zijn afgelegd. Via deze link ga je naar de foto- en filmreportage van deze dag.

Bijzonder Jouw Energie van Morgen-moment rond 1.500-ste rit
Uit ons archief: de Jouw Energie van Morgen nieuwsbrief, gemaakt tijdens het feestje vanwege de 1.000-ste rit. Voor iedereen die benieuwd is naar hoe het allemaal begon en groeide. Klik op de afbeelding rechts en je kunt nog eens door de Jouw Energie van Morgen-geschiedenis scrollen.

Drentse Girls-day

 

 

Ieder jaar is de Jouw Energie van Morgen truck present bij de Drentse Girlsday. Samen met de NAM en het Drents Museum zorgen we voor een energiek programma voor jonge meiden uit Drenthe. Van energie maken in de oertijd tot energie in de toekomst? Wat zijn de beste scenario’s? Is het toch de zon, wind op zee, je auto als energie-opslag of op naar de waterstof-economie? Scenario’s van nu voor de vrouwen van de toekomst, ook techniek!

foto’s John Welling

Dagblad van het Noorden over experimenteren met kracht uit kristallen tijdens het Zpannend Zernike-weekeinde van 2017.

Nacht der Wissenschaft in het Duitse Eckenförde, september 2017.

Bij de start van de Rug Discovery op 28 september 2005 in het Nieuwsblad van het Noorden. 

Na de 1000-ste rit op 22 november 2013 in het Dagblad van het Noorden.

‘Het heelal, ontdek het zelf’. Ter gelegenheid van de opening van het Jaar van de Sterrekunde reisde de truck af naar Parijs. 

Jaarlijks ‘doet’ de truck ook een korte tournee door Duitsland

Als de planeet Mercurius voor de zon langsdraait en je zit toevallig bij Theo Jurriens in de truck… Opgetekend door de Schager Courant.

Ook op de Trongårdskolen in het Deense Lynby enthousiasme voor zonnecellen bouwen.