Lesmateriaal

Jouw eigen zonnecel? Zo maak je hem!

Zonnepanelen zie je tegenwoordig overal. Gelukkig maar: zonne-energie is een hele schone energiebron. Wist je dat je zelf ook een zonnecel kunt maken? Klik maar eens op het plaatje hiernaast en je ontdekt hoe dat moet. Kijk maar! Meer weten over één van de belangrijkste uitvinders van de zonnecel? Zien hoe zijn zonnecel werkt? Kijk dan eens op onze speciale Professor Grätzel-pagina. 

Biogas: energie van morgen

Bioluminiscentie: natuurlijk licht

Aardgas raakt op. Daarom zou biogas wel eens de duurzame oplossing kunnen zijn voor onze energie van morgen. Waarom? Er komen geen afvalstoffen vrij én we kunnen iets met het mestoverschot.Klik op het boekje hiernaast en je leest er meer over.

De natuur zit vol met organismen die flonkeren, gloeien, flitsen, glitteren en knipperen in het donker. Vuurvliegjes. Lichtgevende paddenstoelen. Glimmende wormen, schitterende algen. Hoe werkt dit precies? Klik op het plaatje en je leest erover. 

Van pieper tot plastic: maak je eigen biologische kunststof

Kun je ook kunststof maken zonder aardolie? Jazeker. Lees er meer over in ons boekje ‘Van Pieper tot Plastic’ en bekijk in de video hoe je zelf een echte biologische kunststof kunt maken.

Energietransitie, wat is dat eigenlijk?

Maak een scenario waarin jij voorspelt hoe het in 2030 gaat met ons energiegebruik. En laat de computer uitrekenen wat de gevolgen zijn als het gaat om kosten, brandstofgebruik en de CO2 uitstoot. 

Piëzopret: zet jouw energie om in elektriciteit

Als je in het metalen plaatje knijpt, gaat het lampje branden. Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw eigen knijpkracht die de energie opwekt.

Printen in 3D: wat kun je ermee? 

Huh, een pantoffel uit je printer? Met een 3D-printer kan dat!  Wat is 3D printen eigenlijk? En wat kunnen we ermee?