Zonnecellen bouwen met Grätzel

De leerlingen van meester Mark van groep 7 van basisschool De Rietzee uit Groningen startten dinsdagochtend 11 juni 2019 niet zoals gewoonlijk in de Reitdiepwijk. In plaats daarvan kregen ze les in de wetenschapstruck van de RUG op de nabijgelegen Zernike Campus. Daar bouwden ze een zogenaamde Grätzel zonnecel. En dat onder toezicht van de Zwitserse professor Michael Grätzel, ja en dat is geen toeval. De Zwitser is de uitvinder van dit type zonnecel, die ongeveer net zo werkt als de fotosynthese in de natuur. Grätzel was in Groningen vanwege een wetenschappelijk congres over nieuwe materialen voor zonnecellen.

Leerzame natuur- en scheikunde
Professor Grätzel is een levende legende, de Cruyff onder de zonnecelwetenschappers in de wereld. Zijn publicatielijst is bijna oneindig lang, hij heeft veel prijzen en eredoctoraten ontvangen en heeft in 1991 de zogenoemde Grätzel cel ontdekt: energie uit zonlicht dankzij het gebruik van natuurlijke kleurstoffen afgekeken van de fotosynthese.
Veel leerlingen hebben de cel ooit gebouwd in de wetenschapstruck van de RUG. “Een vlotte berekening leert ons dat er zo’n 125.000 celletjes zijn gemaakt in 14 jaar tijd. Het is een prachtig experiment met leerzame natuur- en scheikunde, werkt altijd en bovendien vreselijk actueel vanwege de energie-transitie” aldus Theo Jurriens van de “Jouw Energie van Morgen” truck.

Meer weten over professor Grätzel?
Kijk dan op: https://edison.handelsblatt.com/erklaeren/die-farbstoffzelle-hat-ein-kind-bekommen/22820058.html

Hoe werkt de Grätzel-zonnecel nu precies? In deze filmpjes (de ene is in het Nederland, de andere in het Duits) wordt het jou precies uitgelegd!